europese unie logo efro logo
facebook instagram linkedin youtube youtube
localeschooser NL

Virtuele spiegeltherapie

Virtuele spiegeltherapie

To Walk Again Revalution Center, Revalidatieziekenhuis Revarte en Thomas More slaan in dit project de handen in elkaar om een VR-applicatie uit te testen, die ingezet kan worden tijdens het revalidatieproces na een beroerte of amputatie ter hoogte van het bovenste lidmaat. Concreet gaat het om een vorm van virtuele spiegeltherapie met behulp van een VR-bril.

Spiegeltherapie wordt nu ook reeds ingezet in de revalidatie. Door gebruik van een spiegel wordt de beweging van een verlamd of geamputeerd lidmaat geveinsd waardoor de hersenen als het ware opnieuw geprogrammeerd worden. Een patiënt voert hierbij oefeningen uit met het gezonde lidmaat, maar door de spiegel lijkt hij het aangedane lidmaat te gebruiken.

Bij virtuele spiegeltherapie worden de bewegingen van het gezonde lidmaat geregistreerd door een hand tracking device en geprojecteerd naar de aangedane zijde. Zo lijkt het alsof de handelingen met de aangedane zijde worden uitgevoerd, net zoals bij conventionele spiegeltherapie. In de virtuele omgeving wordt een zo realistisch mogelijke, virtuele versie van de aangedane arm en hand getoond. De toepassing is gericht op de training van activiteiten uit het dagelijks leven. Door toevoeging van het virtuele aspect willen de therapeuten een nog aangenamere en realistischere beleving creëren voor de patiënten.

In het voorjaar van 2021 volgen de eerste testen bij het To Walk Again Revalution Center. Hiervoor zoeken wij patiënten die een beroerte gehad hebben.

Indien u geïnteresseerd bent om deel te nemen, neem dan contact op met uw therapeut of mail naar frederick.garrousse@towalkagain.be