europese unie logo efro logo
facebook instagram linkedin youtube youtube
localeschooser NL

Staprobotica (mobilab)

Staprobotica (mobilab)

Onderzoek van training van het lopen met behulp van robots op de kwaliteit van leven en darmstoornissen, bij mensen met een chronische volledige dwarslaesie.

Thomas More en het To Walk Again Revalution Center slaan in dit project de handen in elkaar om een 18 maanden durende longitudinale studie op te zetten naar de effecten van RAGT (training van het lopen met behulp van robots) op de kwaliteit van leven en darmstoornissen, bij mensen met een chronische volledige dwarslaesie (SCI).

Aangedreven exoskeletons, zoals de Ekso GT, zijn ontworpen voor de “training van het lopen met behulp van robots” (RAGT). Deze revalidatietechnologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij patiënten met een dwarslaesie (SCI). Personen met SCI leiden per definitie een sedentaire levensstijl die kan leiden tot een verscheidenheid aan secundaire complicaties, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een verminderd bewegingsbereik van de gewrichten, een verminderde botmineralendichtheid en blaas- en darmstoornissen. Daarnaast kunnen psychologische componenten zoals lichaamsbeeld, gevoel van eigenwaarde, zelfredzaamheid, psychologisch welzijn en de kwaliteit van leven in het algemeen op een positieve manier worden beïnvloed.

To Walk Again is er rotsvast van overtuigd dat RAGT de kwaliteit van leven kan verbeteren en secundaire gezondheidsproblemen van deze patiënten vermindert. Tot nog toe zijn hier echter maar heel weinig studies over gevoerd, en al helemaal geen studies die gedurende een langere periode zijn uitgevoerd. Daarom heeft TWA een 18 maanden durende longitudinale studie uitgevoerd naar de effecten van RAGT op de kwaliteit van leven en darmstoornissen, bij mensen met een chronische volledige SCI.

Meer deelnemers zullen worden toegevoegd aan de analyses om de lange termijn effecten van RAGT verder te onderzoeken. Ook zal onze onderzoekspopulatie worden uitgebreid met chronische beroerte- en motorische incomplete SCI-patiënten.

Indien u geïnteresseerd bent om deel te nemen, neem dan contact op met uw therapeut op To Walk Again of mail naar frederick.garrousse@towalkagain.be.