europese unie logo efro logo
facebook instagram linkedin youtube youtube
localeschooser NL

Hoogtechnologie

Overzicht therapiemogelijkheden

REVAlution Center

Om optimaal te revalideren, is het belangrijk om in beweging te blijven en je lichaam te blijven triggeren. To Walk Again biedt hiervoor de ideale omgeving. Naast ons specifieke sportaanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen verzorgt TWA voor deze laatste groep ook een uniek revalidatieconcept, het REVAlution Center. Dit postrevalidatiecentrum in Herentals is in de eerste plaats een verhaal van hoop, enthousiasme en energie. We beschikken er over de nieuwste en meest vooruitstrevende technologische apparatuur die onze mensen verder laat revalideren na een klassieke revalidatie.

Uiteraard vertrekken we steeds vanuit de patiënt. Op basis van zijn noden, verwachtingen en doelstellingen stellen we de geschikte oefentherapie samen waarbij ook de technologie ons een handje helpt. We brengen de nieuwste ontwikkelingen op een laagdrempelige manier tot bij onze patiënten en streven naar een optimale fysieke en psychologische levenskwaliteit voor iedereen.

To Walk Again is een voorbeeld in deze unieke revalidatievorm. De medische en technologische ontwikkelingen zijn constant in beweging en ook TWA blijft door investeringen steeds in beweging. Steeds met een warm hart en de patiënt centraal.

Ons hoogtechnologisch aanbod

Het REVAlution Center is uitgerust met verschillende hoogtechnologische methodes om iedereen op de juiste manier te helpen. Samen met de patiënt zoeken we naar een revalidatie waar hij of zij zich 100% goed in voelt.

Om gebruik te maken van ons hoogtechnologisch aanbod betaalt de patiënt een kwartaalbijdrage van 80 euro. Meer info vindt u op de pagina Revalidatie.

Functionele Elektrostimulatie

Bij personen met een (in)complete verlamming wordt de normale spieractiviteit vaak onvoldoende gestimuleerd. Ook de doorbloeding en botbelasting verlopen niet meer zoals het zou moeten. Om doorzitwonden en fracturen te voorkomen of te minimaliseren, doen we beroep op functionele elektrostimulatie. De spieren worden opnieuw geprikkeld wat op lange termijn resulteert in winst/behoud aan spiermassa, een betere doorbloeding en een hogere botdichtheid. In ons centrum gebeurt deze spierstimulatie in combinatie met een cyclische fietsbeweging.

Gang- en evenwichtsrevalidatie

Zwaartekracht is er altijd en overal. Behalve wanneer je wandelt met deze uitrusting, de ZeroG. De dynamische ondersteuning neemt de zwaartekracht op je lichaam gedeeltelijk of volledig weg. Via deze intelligente technologie is het voor personen met incomplete dwarslaesie, een neurologische aandoening of een prothese mogelijk om de balans en het gangpatroon te verbeteren in een veilige omgeving. Voor de patiënt is het ook een voordeel dat de beweegangst voor een groot deel wordt weggenomen.

 

EKSO STAPROBOT

De Ekso Bionics is een staprobot ontworpen voor personen met zwakte in de onderste ledematen of verlamming als gevolg van een neurologische stoornis (CVA, dwarslaesie, multiple sclerose, … ).Het eksoskelet wordt bij ons gebruikt voor mensen die geen of weinig stapfunctie meer hebben. Het gangpatroon van de staprobot gelijkt sterk op het gewone gangpatroon. De gebruiker is volledig ondersteund en helpt mee met de gewichtsverplaatsing zodat een volgende stap aangestuurd wordt door het motorsysteem van de robot. Indien de gebruiker nog functie in onderste ledematen heeft, kan ook hiermee de spierkracht van de benen getraind worden.

Verder heeft het als voordeel dat het gemakkelijk aanpasbaar is omdat het ontworpen is voor klinisch gebruik bij revalidatie. Patiënten trainen op armkracht, rompstabiliteit en conditie, maar het is ook ten voordele van de gezondheid van het lichaam (o.a. beweeglijkheid, doorbloeding, organen krijgen ruimte tijdens het rechtstaan en spasticiteit verbetert).

BEWEGINGS- EN HOUDINGSANALYSE (MOTION LAB)

De juiste bewegings- en houdingspatronen zijn erg belangrijk in de progressie van de patiënt. Aan de hand van videoanalyse, voetdrukmeting en statische of dynamische wervelzuilanalyse sporen we eventuele afwijkingen op. Patiënten leren correcte patronen aan tijdens de gangrevalidatie op de loopband.

EVALUATIE SPIERKRACHT (MYOLINE)

In ons revalidatie centrum evalueren we ook de spierkracht. Bij dwarslaesiepatiënten is dit belangrijk om schouderklachten op te volgen, bij mensen met spierziektes kan er ontdekt worden op welke spiergroepen men meer zal moeten trainen. Hoe beter het evenwicht tussen de verschillende spiergroepen, hoe beter de samenwerking en dus het gangpatroon. Bij rolstoelgebruikers is rompstabiliteit ook heel belangrijk in het dagelijkse leven. Via de Myoline kan er o.a. getraind worden op de schuine buikspieren voor een goede rolstoelhouding.

 

SPORT-SPECIFIEKE TRAINING (HURR)

Het To Walk Again REVAlution Center coacht personen met een fysieke beperking in specifieke sportgebieden. Tijdens de begeleiding komen verschillende onderdelen aan bod, zoals houdings- en bewegingseducatie, specifieke kracht- en conditietraining en functionele training. Analyses maken het mogelijk om een individueel oefenprogramma uit te werken met oog op optimale trainingswinst en het voorkomen van overbelastingsblessures. HUR technologie geeft de mogelijkheid om op een comfortabele en gebruiksvriendelijke manier te fitnessen. Dit geeft patiënten die rolstoelafhankelijk zijn de mogelijkheid om zich zonder hulp te verplaatsen in elk fitnessapparaat om zo hun bovenste ledematen te trainen op kracht en krachtuithouding. Elke patiënt kan individueel opgevolgd worden doordat HUR werkt met een online log-in systeem. Voor elke patiënt kan individueel een programma opgesteld worden door de therapeut waarna de patiënt zelfstandig kan oefenen. Na verloop van tijd kunnen we hun evolutie zien in de computer en aanpassingen maken naar intensiteit, aantal herhalingen, … .

GLOREHA

De Gloreha is een revalidatietoestel dat veelal wordt ingezet voor de revalidatie van de bovenste ledematen na een hersenbloeding. Wanneer er sprake is van een parese of plegie bij centrale-of perifere neurologische letsels aan de hand- /polsregio kan de Gloreha succesvol worden ingezet. Ook voor andere pathologieën zoals sympathische reflex dystrofie, reumatische aandoeningen, ziekte van dupuytren en postoperatieve beelden is de Gloreha perfect inzetbaar. Dankzij de Gloreha kunnen verschillende behandeldoelstellingen van de patiënt behaald worden zoals: het behouden/verbeteren van de range of motion, beperken van het aanwezig neglect, preventie van contracturen en verklevingen, vermindering van pijn en oedeem, bevorderen van neuroplasticiteit in de hersenen en vooral de functionaliteit in het dagelijkse leven verbeteren.

OPTIMALISATIE VAN DE PROTHESE

Een prothese is iets moois. Het geeft je na een amputatie opnieuw de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Een correcte uitlijning en afstelling van de prothese is van essentieel belang om je helemaal vertrouwd te voelen. Door onze samenwerking met de orthopedisch technieker kunnen uw prothese of braces zo goed mogelijk worden afgesteld.

Wanneer de prothese optimaal aanvoelt voor de gebruiker plannen we een uitgebreide ganganalyse. Op basis van deze resultaten wordt een trainingsprogramma opgesteld om het maximale uit de prothese te halen en het natuurlijk wandelpatroon zo goed mogelijk te benaderen.

MANUELE THERAPIE /handen zijn onmisbaar

Vele rolstoelpatiënten kampen met klachten rond het bewegingsapparaat. Het is daarom van uiterst belang dat hier juist kan op ingewerkt worden door specifieke zorg aan te bieden.

De manuele therapie richt zich op het herstellen en verbeteren van het bewegingsapparaat. De behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching-technieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, …

STANDING

Een statoestel (ook bekend onder de naam statafel) is een ideaal hulpmiddel om je te helpen staan. Zelfs als je een volledig functieverlies hebt in de onderste ledematen. Een statafel ondersteunt je op een veilige en stabiele manier aan je knieën en voeten en versterkt je heupen. Rechtstaan heeft verschillende voordelen: Je verlaagt de kans op doorligwonden en behoudt je evenwichtsgevoel. Door rechtop te staan zie je de omgeving eens uit een compleet ander perspectief dan als je zit. Regelmatig rechtstaan is goed voor je beendergestel en vermindert de kans op osteoporose. Rechtstaan stimuleert de ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop en nierfuncties.

Omni Hi5

Omni Hi5 is een draagbaar handrevalidatietoestel. Het kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het toestel wordt op de onderarm geplaatst, ter hoogte van de spieren die krachtsvermindering vertonen. Het toestel detecteert en analyseert de EMG-signalen van de patiënt via de elektrodesensoren, en ondersteunt gelijktijdig via een comfortabele elektrische stimulatie de beweging. Op die manier zal er een contractie gebeuren in de spieren. Indien de patiënt geen handfunctie heeft, kunnen de spiercontracties toch zorgen voor o.a. het verminderen van spasticiteit, het verbeteren van de mobiliteit en de bloedcirculatie en het prikkelen van de zenuwbanen.

Meer weten over revalidatie?

Revalidatie