europese unie logo efro logo
facebook instagram linkedin youtube youtube
localeschooser NL

Week van de Vrijwilliger

27/02/2022

Week van de vrijwilliger

Van zondag 27 februari t.e.m. zondag 6 maart is het Week van de vrijwilliger.

To Walk Again kan jaarlijks rekenen op verschillende vrijwilligers voor de meest uiteenlopende taken. Fiscale attesten opmaken, seingevers tijdens RUN To Walk Again, broodjes smeren voor de deelnemers aan TWA events, assistentie tijdens kampactiviteiten, tafelbediening tijdens Night To Walk Again, begeleiden van een zitski, fitness begeleiding,…

Dankzij haar vele vrijwilligers zorgt To Walk Again ervoor dat personen met een fysieke beperking hun grenzen kunnen blijven verleggen.

Dankjewel aan al onze vrijwilligers!

Om onze vrijwilligers te bedanken willen we er graag een paar aan jullie voorstellen.

Matthias Keymolen

Wat doe je bij To Walk Again?

Ik ben personal coach (fitness coach) in het REVAlution Center. Dit houdt in dat ik de revalidanten van het To Walk Again begeleid bij het verbeteren van hun kracht en conditie. Verder train ik met de revalidanten aan de hand van bewegingen die ze in hun dagelijks leven vaak gebruiken. Op deze manier probeer ik de activiteiten in hun dagelijkse leven een beetje eenvoudiger te maken.

De fitnessbegeleiding die ik geef bij To Walk Again is aanvullend op de kinesitherapie en of staptherapie van de kinesitherapeuten.

Hoelang doe je het al?

Ik ben nog maar sinds enkele weken vrijwilliger bij To Walk Again.

Hoe kwam je terecht bij To Walk Again?

Doordat ik zelf een fysieke beperking heb kende ik To Walk Again al wel een tijdje. Als personal coach met een fysieke beperking wil ik heel graag werken met een andere mensen die een beperking  hebben. To Walk Again leek mij hiervoor de ideale plek. Na even twijfelen en hierover te praten met één van de andere vrijwilligers bij To Walk Again, heb ik contact opgenomen met de To Walk Again. Na enkele gesprekken voelde ik dat het goed zat en dat To Walk Again de ideale plek is om te doen wat ik wil doen.

Waarom doe je het?

Graag wil ik mijn kennis en ervaring rond fitness delen met andere en hun mee te begeleiden in het behalen van hun persoonlijk doel binnen hun revalidatie. Mijn doel is om de revalidanten bij To Walk Again op een leuke manier te laten sporten en bewegen volgens hun mogelijkheden. En wil ik de revalidanten van To Walk Again een moment van ontspanning bezorgen door middel van  inspanning.

Marie-Louise Wouters

Wat doe je voor To Walk Again?

Oorspronkelijk ben ik vooral gestart als administratieve hulp voor tijdrovende taken, o.a. stock natellen, kledingverkoop opvolgen, fiscale attesten aanvullen, listings versturen, hoofdzakelijk als hulp van de managing assistent. Door corona viel er heel wat weg.

Momenteel help ik wat in de administratie van de kinesisten, doe ik de afwas, onderhoud ik de koffieautomaat en hou ik de ontsmetting in het oog.

Hoe lang doe je het al?

Ik doe dit al ruim vier jaar. Op 65-jarige leeftijd moest ik verplicht op pensioen. Dat zag ik nog niet zo zitten.   

Hoe kwam je terecht bij To Walk Again?

Daar ik ruim 35 jaar in het ziekenhuis van Herentals heb gewerkt als medisch secretaresse en er toen toevallig iemand gevraagd werd als administratieve hulp, ben ik zo bij To Walk Again in het ziekenhuis van Herentals terechtgekomen.

Waarom doe je het?

Het sprak mij erg aan om in de sociale sector mijn steentje bij te dragen en ook omdat ik mij nog nuttig wilde voelen,  sociale contacten wil onderhouden en  mijn ervaring niet verloren wil laten gaan.

Aurélie Huber & Jurn Anthonis

Wat doe je voor To Walk Again?

Aurélie: Al enkele jaren ben ik vrijwilliger op verschillende evenementen, bijvoorbeeld: Run To Walk Again, On Wheels dagen, On Wings dagen, de Memorial Van Damme, zitski initiaties,... 

Jurn: Ik help To Walk Again als vrijwilliger op events. In het verleden ben ik al een paar keer seingever geweest tijdens Run To Walk Again. Vroeger was ik ook nog actief als ambassadeur van To Walk Again. Dan ging ik op scholen/bedrijven toelichten hoe het is om te leven met een handicap en gaf ik ook meer uitleg over de werking van To Walk Again. Zelfs op gespecialiseerde beurzen ging ik mensen enthousiasmeren over de werking van To Walk Again vzw.

Hoe lang doe je het al?

Aurélie: Sinds 2015 ben ik vrijwilliger bij To Walk Again. Dit is dus mijn 8ste jaar. 

Jurn: Het pure vrijwilligersstuk doe ik nu al een dikke 5 jaar denk ik. Ambassadeur ben ik 2 jaar geweest, tot ze met die werking gestopt zijn. Los van het animator zijn want dat doe ik al 7 jaar.

Hoe kwam je terecht bij To Walk Again?

Aurélie: De allereerste keer was via het monitorenteam van Sporta. Zij gingen met een heleboel mensen helpen op de Run To Walk Again in Tongerlo. Omdat ik dit zo'n fijn idee vond, heb ik me ook direct ingeschreven en heb ik de tijd van m'n leven gehad! Elk event is er de fijne sfeer die ervoor zorgt dat ik de volgende keer opnieuw paraat sta.

Jurn: Via een sportdag van de Spina Bifida-afdeling van UZ Leuven. In samenwerking met To Walk Again vzw organiseerde zij een sportdag waarop allerlei initiaties uitgeprobeerd konden worden. Nadien hebben wij thuis dan eens bekeken wat het verdere aanbod was van To Walk Again vzw en ondertussen ben ik al 17 jaar verbonden met To Walk Again vzw. Ik zeg altijd: eens je bij To Walk Again binnenkomt, ga je nooit meer weg!

Waarom doe je het?

Aurélie: Iedere keer als je gaat helpen, zie je dat mensen met een fysieke beperking de kans krijgen om nieuwe dingen te ontdekken en grenzen te verleggen. Je helpt mee om hun de tijd van hun leven te bezorgen. Als ze dan moe maar voldaan en met een grote glimlach naar huis gaan, dan weet je dat je in je opzet geslaagd bent! Op al deze jaren heb ik zelf al zo enorm veel bijgeleerd van deze kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. Hun zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en positieve kijk op het leven is heel bijzonder. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor!

Jurn: Het geeft een enorme voldoening om mijn steentje te kunnen bijdragen voor zo'n warme organisatie. De sfeer in het team van vrijwilligers is altijd tiptop in orde waardoor ik steeds uitkijk naar de volgende keer dat ik kan helpen. Ondertussen zijn daar al hechte vriendschappen uit ontstaan!

*Werd je niet als vrijwilliger in beeld gebracht? Misschien volgend jaar. Wij zijn iedereen even dankbaar!*